Kennis en expertise

Wanneer we hem vragen wat ‘BAX’ nu echt tot de Koper- & zinkmeester maakt, vertelt hij kort maar krachtig dat het in eerste instantie gaat om een vrij gespecialiseerd beroep. “We hebben de expertise en de kennis. Dat hebben we bereikt door gewoon aan de slag te gaan en jezelf op te leiden. Zo zijn we qua niveau zo hoog gekomen. En mogen we ons vandaag dus Koper & -zinkmeesters noemen.”

“Elke dag is anders, elke dag moet je goed nadenken; ons werk bestaat vooral uit het vinden van nauwkeurige en vakkundige oplossingen, aangezien geen enkel detail hetzelfde is. En het toch telkens op je creatief vermogen aankomt, ik noem onszelf dan ook KunstMakers. Want dat is gewoon wat we doen. Dat zit hem ook in de diversiteit aan projecten, de ene keer werken we aan een groot Meesterwerk zoals een dak en de andere keer draait het om kleiner zinkwerk. Uiteindelijk moet het gewoon goed en precies zijn omdat zink een duurzaam product is en klanten nog jaren moeten genieten van hun Meesterwerk.”

Je mag hier fouten maken, want van fouten leer je en kun je het de volgende keer alleen maar beter doen

Sociaal en warm familiebedrijf

Ondertussen werkt Roland alweer 16 jaar bij ‘BAX’ als KunstMaker en dat bevalt hem maar al te goed. Dat heeft volgens hem te maken met het feit dat iedereen in het bedrijf goed met elkaar overweg kan. Opgewekt vertelt hij dat hij geluk heeft dat hij in zo’n sociaal en warm bedrijf terecht is gekomen.  “We horen nog net niet bij de familie, wel bij de inboedel”, lacht hij.

Hoe hij 16 jaar geleden daar terecht is gekomen? “Jack was net een jaar voor zichzelf begonnen en zocht nog mensen die zijn team kwamen versterken. Ik was op dat moment ook op zoek naar een baan. Ik was al leidekker en maakte zinkwerk van kerken, waardoor ik al een technische achtergrond had. Dat was wel een stapje voor. Maar ik leerde en leer alsnog elke dag bij.  We filosoferen, discussiëren, corrigeren en complimenteren. Met een perfect resultaat, elke dag opnieuw. En uiteraard vieren we dat met een pilsje aan het einde van de werkdag”.

We maken alles zelf, echt vakwerk

Roland vertelt dat hij en zijn collega’s harde werkers zijn. Niet omdat ze met tijdsdruk zitten maar wel omdat ze houden van tempo, want dan gaat de tijd sneller. En snel gaat de tijd sowieso omdat Roland z’n passie echt ligt in het maken van Meesterwerken uit koper of zink. Hij vindt het gewoon superleuk om te doen. “Het is lekker afwisselend werk; nu sta ik op de bouw en morgen sta ik in ons kunstatelier een dak voor te bereiden. Dan zijn we bezig met een dakkapel, goten of juist met ornamentjes maken, het is gewoon nooit hetzelfde. We werken nooit aan dezelfde Meesterwerken, daarnaast is het werk ook uniek omdat het nog echt om een ambachtsvak gaat. Wij komen op de bouw aan, meten het Meesterwerk in en tekenen het uit. Daarna maken we het in het atelier; met de slit machine voeren we baanbreedtes in. Die snijdt de rol. Daarna gaat het naar de zetbank die computergestuurd werkt, en zagen we de zetplaat in en komt het product eruit. Vervolgens gaan we terug naar het Meesterwerk in wording om naar ons eigen plan en inzicht te bepalen hoe we het gaan monteren, en dat doen we dan. Van begin tot eind en alles wat tussen die werkzaamheden in zit doen wij ook, we maken echt alles met de hand zelf! Wij bestellen niks, het enige dat wij van de leverancier krijgen zijn de ‘grondstoffen’ en wij maken vervolgens het Meesterwerk conform de tekening. Kortom, geen enkele machine kan de kwaliteit die uit onze handen komt evenaren.”

Training on the job

Het afwisselende werk kan een uitdaging zijn. Daarom vertelt hij dat wanneer je bij BAX Koper- en zinkspecialist aan de slag wil, ze niet meteen verwachten dat je alles kan. Dat kan volgens Roland ook niet omdat er geen speciale opleidingen bestaan voor dit ambacht. “Er bestaat geen opleiding tot allround KunstMaker (zinkwerker), je leert het echt bij ons op de werkvloer. Het belangrijkste is dat je leergierig bent en er open voor staat. We bieden je de ruimte om fouten te maken want bij ‘BAX’ denken we; door het maken van fouten leer je en weet je de volgende keer wel hoe je het beter kunt doen. Dus ik zou zeggen als je een ECHT vak wil leren dan moet je bij ons zijn, want we zoeken nog altijd naar gedreven mensen om ons team van koper-&zinkmeesters te komen versterken.”

back to top