Nostalgie

Nostalgisch blikt Robbie terug op het begin van zijn carrière, bij hem verliep dat pad net wat anders dan normaal. “Van jongs af aan, ik denk zo rond de leeftijd van tien, ging ik mee naar het ‘kunstatelier’ -de werkplaats- om ‘ons pap’ te helpen. Ik begon met het vegen van de hal, maar elke week mocht ik meer gaan doen en leerde ik steeds bij. In het begon vond ik het overweldigend want alles was nieuw. Ik weet nog goed hoe ik de eerste keer allerlei materialen zag en dacht wat moet ik hier mee? Werken met zink en koper is precisiewerk waarin je telkens weer al je creativiteit kwijt kunt. Je hebt wel concentratie en geduld nodig, maar als je dat hebt kun je prachtige dingen maken. Het duurt wel een jaar of twee voordat je de beginselen van het vak kent en zo stilaan Koper -& zinkmeester wordt.”

 

Elite zinkmeesters

Robbie vindt dat hoe ‘BAX’ zich onderscheidt in haar werk hen maakt tot de Koper- & zinkmeester die ze vandaag de dag zijn. “We leveren keer op keer hele mooie Meesterwerken -zo noemen wij onze projecten- op, waarbij er weinig bedrijven in Nederland zijn, die dat kunnen zoals wij dat doen en meespelen op ons niveau. Om dat te kunnen bereiken hebben we -dit al sinds de start van ons bedrijf in 1994- veel moeten oefenen en ervaring op moeten doen, om zo het zink en koper ons eigen te maken. En Koper- & zinkmeesters te worden in ons vak. Maar wel met effect; we behoren vandaag de dag, niet voor niks tot het exclusieve clubje van elite zinkmeesters.”

Eigenlijk vormen we bij BAX naast een klein clubje van Koper- & zinkmeesters ook een vriendenclub, hard werken maar wel zo gezellig mogelijk.

Koper- & zinkmeester met veel plezier

Na twaalf jaar als KunstMaker, mag ook hij zich een echte koper- & zinkmeester noemen. Met veel trots vertelt Robbie dat hij het maken van Meesterwerken nog elke dag met het grootste plezier doet, daarvoor geeft hij verschillende redenen.

“Ons werk op zich is al, als het ware het maken van pure kunst. Je kunt er al je creativiteit in kwijt; bij elk project en bij elk punt van je werkzaamheden moet je innovatief zijn en iets anders verzinnen, om het passend of toch sluitend te maken, want elk dak en elk hoekje daarvan is anders. Wat vraagt om uiterste precisie zoals bij het toevoegen van detailleringen in een schilderwerk, die juist het verschil maken in het Meesterwerk. Dat is de taak van ons KunstMakers, je moet uiteindelijk wel alles uitwerken tot één geheel; een mooi eindresultaat dus want je levert zichtwerk op. Vergelijk het met een Meesterwerk wat een kunstenaar vol trots tijdens zijn kunstexpositie laat zien aan de buitenwereld. Kortom; mooie klussen met mooie uitdagingen en dat door heel Zuid-Nederland, waardoor je op allerlei mooie plekken komt.”

Naast het mooie werk, is het ook vooral het samenwerken met zijn vader en moeder binnen het familiebedrijf en de onderlinge sfeer met zijn mede koper- & zinkmeesters wat maakt dat hij op z’n plek zit bij ‘BAX’. “Mijn collega’s die voelen zich gewoon bijna lid van de familie. Eigenlijk mag je gerust zeggen dat we met z’n allen naast een klein clubje van koper- & zinkmeesters ook een clubje vrienden vormen, dat komt ook omdat je de hele dag met elkaar doorbrengt en toch al gauw zo’n 10 uur per dag samen op pad bent. Naast het harde werken proberen we het gewoon zo gezellig mogelijk te maken; ’s middags eten we samen een frietje, dan stoppen we weer ergens voor een bakje koffie of is er tussendoor ook ruimte genoeg voor een goed gesprek of grap. Maar ook de uitstappen die we zo nu en dan voor ons team organiseren dragen bij aan de goede sfeer. Laatst zijn we nog met z’n alle elektrische gaan crossen of met alle KunstMakers -zowel van kantoor als bouw- naar de Formule 1, zit ook in ‘the fam’.”

En wat ook volgens Robbie in ‘the fam’ zit is dat ze bij ‘BAX’ allemaal doorpakkers zijn met dezelfde visie; ze weten ’s morgens, waar ze aan beginnen, wat ze klaar willen hebben en maken het Meesterwerk af.

Lekker divers

Robbie is Allround KunstMaker (zinkwerker) binnen het bedrijf en dat betekent dat zijn dagen er nóóit hetzelfde uitzien. “Ooit vertrekken we vroeg als we ergens ver weg in Nederland moeten zijn. Maar soms beginnen we ook later en beginnen we de dag in ons atelier om voorbereidingen te treffen voor bepaalde projecten. De ene dag zijn we bezig met het plaatsen van goten en de andere dag is het weer een gevel. Kortom erg veel variatie, het verveelt nooit. Maar wat we wel altijd doen, is alle Meesterwerken zelf inmeten op de bouw, om het vervolgens uit te tekenen en uit te werken. Daarna gaan we naar de werkplaats -ook wel ons kunstatelier genoemd- en daar zetten we het materiaal in lengte en breedte op de machines, en zorgen we voor het transport naar de bouw. Aangekomen op de bouw beginnen we met het monteren van het Meesterwerk, bijvoorbeeld een gevel. Van begin tot eind doen en maken we alles zelf, en daarin ligt dan ook de uitdaging; we moeten er zelf elke keer voor zorgen dat wat we maken en monteren klopt en past zodat we mooie Meesterwerken opleveren en je trots kunt terugkijken op, hoe je een project van begin tot eind, succesvol hebt afgerond. En helemaal wanneer je een eyecatcher hebt gemaakt op het dak, zoals een dakkapel op een dak dat blijft voor mij altijd iets speciaals en mooi dat ik het zelf heb gemaakt. Het is en blijft een prachtig ambacht. Het is mooi om een Koper- & zinkmeester te zijn.”

back to top